Selecteer een pagina

Een scheidsrechter, a.k.a. arbiter, is volgens Wikipedia de hoogst aangewezene die moet toezien op het toepassen van de spelregels. Een scheidsrechter heeft veelal assistenten zoals vierde officials en grensrechters, tegenwoordig hulpscheidsrechters. In het veld is de scheidsrechter, zoals de cornervlag, een zogeheten dood element. Iedereen vanaf zestien jaar of ouder kan de opleiding scheidsrechter volgen en een bijhorend examen afleggen. De geslaagde kandidaten worden dan stagiair. Daarna volgt de cursus ‘benoeming’, je bent dan een echte scheidsrechter. Echte scheidsrechter zie je niet tijdens een wedstrijd. Ze zorgen ervoor dat de spelregels worden nageleefd en mocht het spel te ruw worden, delen ze af en toe een kaartje uit.

Er zijn echter ook scheidsrechters die hun eigen show hebben. Ze betreden het stadion als ware het een showbühne. Ze nemen bezit van het ’toneel’ en zwaaien naar het publiek. Het publiek dat in groten getale is komen opdraven voor de artiest en zijn show. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Gebruind door zon of zonnebank en volgens de laatste trends gekleed; een groene ‘specsavers’ outfit. Het volk scandeert zijn naam, nog voor het stuk überhaupt begonnen is. Nadat het orkest de eerste noten van de overture heeft inzet paradeert dit soort arbiter over het veld als een omhoog gevallen turfsteker. Stervende zwanen, schwalbes, zelf duetten van andere artiesten vallen in het niet bij deze ‘groene’ mastodont. Medespelers en publiek proberen zijn spel te volgen, maar zelfs de soufleur valt stil. Tijdens de voorstelling strooit hij met zijn ‘visitekaartjes’ alsof z’n leven er vanaf hangt. Hij deinst er zelfs niet voor terug om het coulissen volk weg te jagen wanneer deze geheel onwetend zijn toneel betreden.

Als bevoorrecht mens heb ik reeds meerdere keren een soortgelijke one man show mogen aanschouwen. Gisteren nog, in een afgeladen Rotterdams theater, mijn favoriete artiest. Het publiek was door het dolle en de artiest genoot zichtbaar. Ik zeg u, het Scala van Milaan valt in het niet. Het was weer geweldig Roelof. Alvast toi toi toi voor de volgende show!