Selecteer een pagina


Het zou zomaar kunnen dat wij hier, in het schilderachtige Twente, binnenkort in een zelfstandige provincie wonen. De vier provincies in de Randstad willen namelijk een bestuurlijke autoriteit. Die autoriteit moet dan uiteindelijk leiden tot een Randstad provincie. Een commissie van wijze mannen onder leiding van Wim Kok heeft dat onderzocht, en als Wim het zegt dan is dat zo. Het zou de concurrentiepositie versterken en de bestuurlijke problemen oplossen. Het schijnt dat Almere in de markt is als hoofdstad.

Omdat ik denk in uitdagingen en niet in problemen zie ik meteen de voordelen. Als we de Nederlandse provincies dan toch op de schop gooien, trekken we wederom de plannen voor een provincie Twente uit de kast. Wij Twentenaren zijn heel goed in staat onze eigen broek op te houden. Twente, en dan vooral het schilderachtige Enschede met haar culturele voorzieningen en bruisende centrum, wordt gewaardeerd om de aanwezigheid van voldoende
ruimte voor bedrijven, de ICT-voorzieningen, de bereikbaarheid en de
aanwezigheid van veel kennisinstellingen. In Almelo worden heerlijke beschuiten gemaakt en Hengelo heeft een Ikea.

Wat er aan de andere kant van de IJssel gebeurt boeit ons eigenlijk helemaal niet. De wijzen komen uit het oosten, je weet toch! Als Wimpie slimpie zijn plannen voor een provincie Randstad doordrijft, gaan we hier op de barricaden. Ons volkslied zingen we uit volle borst bij iedere thuiswedstrijd van FC Twente… nou vooruit dan, ook bij de wedstrijden van Calimero. Alle vlaggen van de provincie Overijssel worden ritueel verbrand. Alles wat niet ruikt naar een Tukker wordt op de trein gezet richting Zwolle. Commissaris van de Koningin wordt Dick Buursink en vanaf Enschede Airport wordt er direct gevlogen op Helsinki. Wist u trouwens dat Hengelo helemaal geen stadsrechten heeft.