Selecteer een pagina


Ongeveer 100.000 mensen per jaar lukt het daadwerkelijk te stoppen met roken. Als we dat met z’n allen een paar jaren volhouden, rookt er niemand meer in Nederland. Tabaksverslaving is genetisch bepaald als je het mij vraagt. Mijn eerste sigaret stak ik op het voortgezet onderwijs in de fik. Stoer joh, samen met je vriendjes de sigaretten van mijn moeder oproken. Ergens begin jaren negentig ben ik er definitief mee gekapt. Een makkie, want mijn rookgedrag was erg grillig. Mensen met het rookgen hebben veel meer moeite om te stoppen met roken. Dat gen zorgt er niet voor dat mensen
sneller beginnen met roken, maar het maakt het moeilijker om te
stoppen. Dat roken de oorzaak nummer 1 van ‘onnodige’
sterfgevallen is weten we allemaal, dus stoppen denk je dan. Mijn broer was op de goede weg. Was zeg ik met nadruk, want hij ploft er inmiddels weer vrolijk op los. Mijn zus is reeds enkele jaren ‘clean’, maar praat zichzelf de laatste tijd weer richting sigaret. Mijn broer en zus hebben een rokersgen, of geen ruggengraat dat kan natuurlijk ook?